Winnie's Homepage

Suriname!!!!!................

Voor die mensen die suriname nog niet kennen of er nog niet zijn geweest ......hier vindt je wat info

Kaart van suriname.
kaart.gif

Geografie, Ligging en Landschap
De totale oppervlakte van Suriname is 164.000 km2 en is hierdoor ongeveer 5 keer zo groot als nederland.Suriname ligt in Zuid-Amerika, tussen de 2o en 6o N.B. en 54o en 58o W.L. en grenst in het noorden aan de Atlantische Oceaan, in het westen aan Guyana, in het oosten aan Frans-Guyana en in het zuiden aan BraziliëSuriname is voor het grootste deel bedekt met tropisch regenwoud. Het in cultuur gebrachte areaal bevindt zich voornamelijk in het noorden. Het zuiden staat bekend om zijn rijke flora en fauna.
 

Bevolking
Suriname heeft een multi-raciale bevolking met een verscheidenheid aan culturen. Suriname heeft een mix van bevolkingsgroepen zoals: Indianen, Bosnegers, Chinezen, Creolen, Europeanen, Indiers, Brazilianen, Libanezen en Javanen. Er wonen sinds de laatste bevolkingstellingen, nu rond de 435.000 mensen in Suriname. Ongeveer 150.000 hiervan wonen in de hoofdstad Paramaribo.

De oorspronkelijke bewoners zijn de Indianen, deze worden ook wel de Inheemsen genoemd.

Taal
Naast de officiële taal, het Nederlands, wordt het Surinaams of Sranan Tongo gesproken. Een voorbeeld hiervan is:

Nederlands: Hoe gaat het ?
Sranan Tongo: Fa Waka ?

De volgende talen worden vervolgens in eigen etnisch verband gesproken: Sarnami, Javaans, Chinees, Portugees, Frans en Spaans. Ook de diverse talen der Indianen en Bosnegers behoren bij deze groep. De doorsnee Surinamer kan eveneens ook goed overweg met de Engelse taal.

Godsdienst
De belangrijkste godsdiensten in Suriname zijn het Christendom, de Islam, het Hindoeisme en de Winti-religie.

 

De Surinaamse vlag

In 1959 werd bij landsverordening, vlag, wapen en volkslied officieel vastgesteld. De huidige vlag van Suriname dateert van 1975, ten tijde van de onafhankelijkheid en heeft de vorm van een rechthoek, waarop vijf horizontaal lopende balken en een vijfpuntige ster voorkomen.

De kleuren van de vijf horizontale lopende balken zijn:

  • groen (negen delen chromaat groen en één deel wit);

  • Rood (vier delen oranje (vermiljoen) en zes delen karmijn (geranium);

  • De vijfpuntige ster is geel (twaalf delen chromaat geel en één deel wit)

Symboliek:

  • Groen symboliseert vrijheid;

  • Rood symboliseert vernieuwing, liefde en progressiviteit;

  • De ster symboliseert eenheid, opoffering, eensgezindheid en gerichtheid op een gouden toekomst.

Geschiedenis

De Surinen (van deze stam heeft Suriname waarschijnlijk haar naam te danken) waren de oorspronkelijke bewoners van ons land. In de jaren 1600 werden deze echter verdreven door andere indiaanse stammen (Cariben, Arowakken, Waraus). De Europeanen leerden Suriname en de andere Guyana's het eerst kennen door Christoper Columbus in 1498. Later in 1499 kwamen ontdekkingsreizigers zoals: Amerigo Vespucci en Alonso de Ojeda.
Alonso de Ojeda was de eerste Europeaan die in 1499 bij de Marowijnerivier landde. Later in het jaar 1500 bezocht de Spaanse ontdekkingsreiziger Vicente Yáñez Pinzón de regio.

Nederzettingen in de eerste helft van de 17 de eeuw van de Spanjaarden, Nederlanders, Engelsen en Fransen haden in het begin niet het gewenste resultaat, mede door de tegenstand van de indianen. De eerste Europese nederzetting ontstond pas in 1651, toen Lord Willoughby of Parham voet op Surinaamse bodem zette.

Daarna is Suriname in Franse, Britse en tenslotte in Nederlandse (1667 - 1975) handen geweest. Vooral de Nederlandse invloed is nog steeds merkbaar in Suriname.

1 Juli 1863, een bijzondere dag in de Surinaamse geschiedenis. 25 November 1975, ook een heel bijzonder dag voor de Surinaamse samenleving. Beide dagen reflecteren  keerpunten in de Surinaamse geschiedenis: emancipatie van slavernij en onafhankelijkheid. Niet zo lang geleden vierden we 25 jaar zelfstandigheid. Iedere Surinamer heeft zo een beetje zijn eigen mening omtrent onafhankelijkheid van Suriname en haar pogingen een stabiele economie te bereiken.
Ik denk echter wel dat iedere Surinamer het met mij eens zal zijn als ik zeg:
Suriname: een kleurrijk en tropisch land !

Home | Drummen | Tu delft | Winnie | Favorite Links | Contact Me | Winnie's foto album | Suriname

Voor opmerkingen vragen......mail me wmahes@hotmail.com